Har du noen fine, litt eldre møbler som bare trenger litt kjærlig omsorg for å bli som nye igjen? Da kan en møbletapetserer hjelpe deg. Dette er kanskje ikke en yrkesbetegnelse som er kjent for alle, men en møbeltapetserer er altså en håndverker som jobber med å reparere og fikse på brukte møbler, spesifikt polstrede møbler. Møbler av eldre årgang kan hjelpe deg å finne en mer personlig og hjemmekoselig stil i hjemmet ditt.

Hva gjør en møbeltapetserer?

Mye av arbeidet til en møbeltapetserer går ut på å restaurere gamle møbler som folk er glade i. De kan også trekke nye møbler. Deres viktigste rolle er likevel å gjøre det mulig å få møbler til å vare lenge, og kanskje gå i arv gjennom generasjonene, hvis de i utgangspunktet er av god kvalitet. Møbler som er godt laget kan nemlig vare i mange tiår, men det krever omtrekking fra tid til annen.

Jobben til en slik håndverker krever betydelig kompetanse. Møbeltapetserere kan for eksempel både jobbe med tekstiler, og også med selve skroget i møblene. Ofte må man bygge opp møbelskroget på nytt når en sofa eller lenestol skal restaureres. Så må man skjære til og trekke, ved bruk av ulike typer tekstiler, i forskjellige stoffer eller ofte også i lær. Mange av de gamle møblene som folk finner det verdt å ta vare på, er flotte lærsofaer. Håndverkeren må både kunne gjøre det rent tekniske, som å reparere rammeverket, og det mer estetiske, som å pynte med bånd eller knapper. Ikke minst må han eller hun ha mye kunnskap om forskjellige stilretninger og perioder, og kunne kjenne igjen hvilken tid et møbel er fra.

En møbeltapetserer vil kunne fortelle deg mye om ulike stoff som brukes i møbler, fra hamp og alfagress til silke og bomull. De kjenner selvfølgelig også til de mange syntetiske stoffene som brukes i dag. Mye av jobben gjøres imidlertid på en tradisjonell måte, ved hjelp av tradisjonelle verktøy. Maskiner kan tas i bruk i noen grad, som for eksempel symaskiner.

Hvor finner man en møbeltapetserer?

Denne typen håndverker finner man først og fremst i byene, fordi det er der det er nok etterspørsel etter denne typen tjenester. På mindre tettsteder kan du finne enkelthåndverkere som jobber som selvstendig næringsdrivende, mens du i litt større byer finner verksteder der man jobber flere sammen og har litt større rom for spesialisering. Noen jobber også på møbelfabrikker eller på for eksempel teater, og mange av disse kan være interesserte i å ta private oppdrag hvis de får greit betalt for en interessant jobb.

Det er viktig å finne en møbeltapetserer som kan sine ting. Snakk gjerne med andre kunder, eller sjekk litt på nett, for å finne ut hvor du kan få de beste tjenestene.