Å bli interiørdesigner krever en ganske kort utdanning, og åpner portene til et yrke som mange finner både utfordrende og koselig. Det er imidlertid mange om beinet i denne bransjen, så det er viktig at man klarer å stikke seg ut og gjøre et godt inntrykk slik at man kan bygge opp en imponerende portefølje. Her skal vi se på hvordan man kan utdanne seg til interiørdesigner, og hvordan karrieren kan se ut i etterkant.

Hvordan blir man interiørdesigner?

For å bli interiørdesigner må man selvfølgelig først og fremst ha en lidenskap for interiør, og være glad i å dekorere, matche, pynte, og skape uforglemmelige bilder og helhetsinntrykk. Man trenger strengt tatt ikke noen utdanning, men de aller fleste finner likevel at det er den tryggeste veien inn i yrket.

Du kan gå på skole, eller du kan også lære via nett og korrespondanse. For eksempel kan du ta et kurs over 15 måneder på NKI, det koster 25 000 som vel strengt tatt ikke er så mye for å få ny kompetanse og en mulig yrkeskarriere. Her er det imidlertid ikke slik at du bare sitter og mottar læring passivt, du må selv være aktiv og sende inn rundt 20 innsendinger for å tilfredsstille alle kravene i utdanningen. Det er fordi interiørdesign først og fremst handler om praktiske ferdigheter og kreativ ånd, informert og understøttet av teorier og stilkonsepter. Med andre ord vil utdanningen hjelpe deg både å bli mer bevisst på dine valg, og til å se ting du ikke så før. Dermed kan du selv finne spennende løsninger som ikke en gang ville være synlige for den vanlige dødelige!

Hovedelementene i interiørdesign

Når du lærer om interiørdesign, og tar det i bruk etter utdanningen, er det noen grunnleggende ting som er aller viktigst. Stylingen er selvfølgelig det helt sentrale, men i dagens samfunn kreves det også god innsikt i de digitale teknikkene som brukes for å designe og koordinere interiør. Til sist er det også veldig viktig å forstå at ulike typer rom krever ulike løsninger. Et sentralt skille der er skillet mellom privat og offentlig interiør.

Styling, som er den viktigste delen av faget, dreier seg kort sagt om å kunne gjenkjenne og videreutvikle trender. Hvis du kommer til et 2020-hus med 1980-tallskonsepter, vil nemlig alle under 80 sende deg på dør. Du må ha evnen til å følge med og skjønne hva som er trendy akkurat nå, og samtidig kunne bygge videre på det. Har du denne evnen, kan du godt slappe av, registrer en konto hos et spillselskap, og slappe av litt med å spille. Da har du nemlig gode muligheter for en trygg fremtid innen interiør.

Komposisjon er viktig innenfor styling. Du må kunne lage helhetlige løsninger som passer inn der de skal, enten det er i et privat hjem eller en møbelbutikk. I tillegg må du også forstå hvordan farger og materialer virker sammen.

Digitale teknikker er spesielt viktige i dag fordi du er helt avhengig av å kunne profilere deg på nett, for eksempel på Instagram og på ditt eget nettsted eller blogg. Du må ikke bare være tilstede, du må ha en tilstedeværelse som fenger og imponerer, samtidig som du fremstår som tilgjengelig og hjelpsom. Dette vil du kunne omsette i oppdrag og inntekter. I noen tilfeller kan du til og med tjene en del bare på Instagram-kontoen eller YouTube-kanalen, hvis du får nok følgere.

I tillegg til private boliger vil mange av de potensielle oppdragene for en interiørdesigner handle om å jobbe for en butikk, restaurant, eller et kontor eller offentlig bygg. Det er langt fra alle privatpersoner som tar seg råd til interiørdesigner, så slike oppdrag er gull verdt.