Nordmenn elsker å pusse opp og få det enda litt finere hjemme. For å få interiøret til virkelig å bli så lekkert som man alltid har drømt om, kan det være lurt å trekke inn en profesjonell som kan hjelpe til. Du har kanskje hørt om interiørdesignere, men det finnes også interiørarktitekter og interiørstylister. Så hva er egentlig forskjellen mellom disse yrkesgruppene, og hvordan vet man hvem man skal ringe til?

Skillet mellom interiørarkitekt, interiørdesigner, og interiørstylist

Det er ganske viktig å være klar over de betydelige forskjellene som ligger i disse betegnelsene, før man bestemmer seg for å hyre inn fagfolk – det koster tross alt litt, så du vil jo selvfølgelig helst ha akkurat den personen som er best egnet.

Interiørstylist er kanskje den minst kjente betegnelsen for mange. Ofte er dette spesialister som jobber høyere oppe i systemene, for eksempel for interiørmagasinene eller for merkene som selger møbler og interiørartikler. Når du ser hvor vakkert ting presenteres i et blad eller en reklame, vil det ofte være en slik stylist som står bak. Ofte brukes de også til å rigge opp butikker slik at de skal se ekstra innbydende ut. Men stylister kan også komme hjem til deg som privatperson og hjelpe til. De er imidlertid først og fremst eksperter på den siste finessen. Stylistene er ekspert på hvordan man får et rom til å se flott ut, men de er ikke med i prosessen mot å planlegge og designe rommen fra starten av. De tar med andre ord utgangspunkt i å gjøre et allerede eksisterende rom så flott som mulig.

En interiørdesigner er på den annen side en person du kan involvere helt fra starten av når du pusser opp eller bygger nytt hus. De har kompetanse både på romløsninger, og hvordan man velger ut de beste materialene og elementene for å få den looken og stemningen man ønsker seg. Designerne vil samtidig også jobbe mye med deg eller dere i prosessen, for å få vite akkurat hvilke farger, hvilken stil, og hvilke detaljer som er viktigst. Med utgangspunkt i disse preferansene kan de også samarbeide med arkitekter og utbyggere, slik at alt blir skreddersydd.

Et alternativ til en interiørdesigner er en interiørarkitekt. Disse er virkelige eksperter når det gjelder alt som har med dekorasjon og stil å gjøre. Ofte blir de tilkalt når de rike skal bygge eller innrede hus, eller når de flotteste hotellene skal tilpasse sine flotteste rom. Har du bodd på femstjerners hotell, vil det smakfulle interiøret du så der sikkert ha blitt satt sammen av en interiørarkitekt. De aller flinkeste interiørarkitektene blir ofte en slags kjendiser, og er ganske dyre i drift. Det finnes imidlertid også interiørarkitekter som ikke koster skjorta. Ofte kan du få hjelp med en hel bolig for rundt 50 000 kroner, eller enda mindre hvis du skal innrede bare en del av boligen på nytt.

Interiørarkitekten vil i tilfelle gå veldig grundig til verks. Her gjelder det ikke bare å velge ut en pute, men systematisk tenkning om hvilket stoff som skal brukes i puter, pledd og gardiner, og hvordan fargene og teksturene matcher med hverandre og danner et helhetlig inntrykk. Hver minste detalj vurderes. Dersom du ikke har behov for så omfattende hjelp, går det også an å bare booke en interiørarkitekt for en time eller to. Da sparer du penger og får mer frihet til å forme boarealene selv, men går glipp av ekspertisens kunnskap om de små detaljene som ofte kan være avgjørende.

Til syvende og sist er det viktig å huske at det er du selv som avgjør hvor mye hjelp du trenger, og på hvilket stadium i prosessen hjelpen skal komme. Budsjettet er selvfølgelig også viktig, men husk at du uansett bruker store summer på bolig.