Belysning er en viktig del av interiøret i en bolig. Riktig belysning kan være forskjellen mellom et godt og et middels inntrykk, og skape trivsel i seg selv. Lyset er ekstra viktig for oss nordmenn, fordi det er så mye mørke gjennom vinterhalvåret. Da trekker vi inn og søker mot lyset, og mot innendørs hygge og kos.

Hvordan skape stemning med belysningen

Det aller beste for å sikre god og sofistikert belysning er selvfølgelig å involvere en interiørarkitekt eller lignende når man bygger eller pusser opp bolig. Men man kan også ta en del grep selv, for å gjøre det vakkert hjemme. Det krever imidlertid at man selv begynner å tenke litt som en arkitekt eller designer, med blikk for stil og trender. Fremfor alt må man evne å planlegge godt.

Problemet er nemlig at de aller fleste ikke tenker så veldig grundig gjennom belysningsløsninger. De blir ofte overlatt til håndverkere som ikke nødvendigvis prioriterer estetikk, men i hovedsak er opptatt av praktiske løsninger som gjør det enkelt for dem selv å bli ferdig med arbeidet og skrive en saftig faktura. Hvis man imidlertid tenker litt mer over hvordan ting skal gjøres på forhånd, kan man utnytte rommene på en bedre måte. Man kan til og med gi følelsen av at et rom er større enn det egentlig er ved hjelp av enkle grep. Lys kan gi et rom karakter. Ta derfor i betraktning at belysning og lamper er like viktig som møblering når du tenker interiør.

Fokuser på vinteren

Om sommeren finnes det godt med lys i Norge, til og med tidlig og sent. Det er derfor viktig å tenke på at man først og fremst trenger lys på vinterstid. Derfor kan det også være en idé å kjøpe nye lamper om vinteren, når behovet er størst.

Å kjøpe en lampe er ikke så enkelt som man skulle tro. Problemet er først og fremst at mange blir forelsket i selve lampen, uten å tenke over hvilket lys den gir. Man må tenke på lys heller enn lampe, for å si det på den måten. En lampe må vurderes ut i fra hvilket lys den gir, heller enn bare metallets estetikk. Vil dette lyset passe inn i rommet og den stemningen man prøver å skape der? For eksempel gir en glasslampe ofte en ekstra romfølelse, fordi lyset skinner gjennom skjermen og dermed sprer seg utover i alle retninger. Rommer blir mer opplyst. Slike lamper er imidlertid ikke så lure å ha rett over spisebordet. Der bør du ha ei lampe som gir mer konsentrert belysning, det vil si en lampe der skjermen er lukket heller enn gjennomskinnelig.

Den nedadrettede lampes forbannelse

Den gjennomgående feilen i norske hjem er at de aller fleste lampene lyser nedover. Dette gjør at rommet føles mindre, og takhøyden virker lavere. Lys kommer ikke til i hjørnene og rundt omkring på rommets mange overflater. Derfor må man løse opp stemningen ved å kombinere slik generell belysning med andre lystyper. For eksempel kan man bruke avskjermet funksjonslys til å lyse opp der man er opptatt av å arbeide, eller at det skal være ekstra rent, som en pult eller et spisebord.

Bruk også de populære spottene til noe målrettet. La dem lyse opp for eksempel en fint skap, peisen, eller et bilde du er glad i. Dermed former du rommet på en ny måte, og gir boligen din mer karakter.